Opaeula.co.uk

A dedicated forum and online store for the Opae ula shrimp! 

■ Our Opae ula shrimp web store is now open! We are selling Opae ula Shrimp and Macroalgae via our eBay store HERE
Share photos/videos, journals and logs for your Opae ula tank setups for others to read.
 #5332  by Enzo Matrix
 13 Jul 2018 08:59
Hi all, I have recently setup the tank and cycled the water for 2 weeks to date.

My previous smaller tank has been cycled for 2 months and biofilm has formed on the surface so I poured some of the water into the new tank together with the deco to "hasten" the tank cycling.

Currently I do see alot of biofilm forming at water surface but no algae in both new and old tank.

Are there any ways to determine when the tank is ready? Thanks
 #5333  by odin
 13 Jul 2018 10:07
Usually after 2 or 3 weeks you will start to get biofilm growing and a few weeks after that algae growing. Do you have a light source to help the algae to grow?

When you spot algae growth that’s usually a good indicator things are about ready, you can always add 1 shrimp and see how it gets on.. if it’s ok after a week or so then add more.

Ps. Welcome to the forum!


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
 #5334  by Enzo Matrix
 13 Jul 2018 10:30
Heh. I was kinda expecting you to be the first to reply. I placed the tank near the window so it have indirect light source for cycling.

I have yet to see any algae spots growing. I do see a load of biofilm on the surface. Will take some photo of it when i go home.

Im about to add some lava stones and coral stones to my old tank so am cycling them together in this new tank instead of dropping them in directly.